De Eigen Veerdienst Terschelling mag van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) niet langer op Terschelling varen.

Volgens Mansveld is er niet genoeg werk voor twee rederijen. Dat schrijft ze dinsdag aan de Tweede Kamer.

Rederij Doeksen/TSM heeft eerder het alleenrecht gekregen voor een periode van 15 jaar om de veerdienst naar Terschelling en Vlieland uit te baten. Uit onvrede over dit alleenrecht is de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) in 2008 gaan varen.

Doeksen stelt dat EVT veel reizigers afpikt door voor dumpprijzen te varen. Er zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie omdat Doeksen zich aan afspraken met de overheid moet houden en EVT niet.

Schrappen in dienstregeling

Door de concurrentie loopt het aantal passagiers van Doeksen terug, die daardoor vanaf november wilde gaan schrappen in de dienstregeling. Deze versoberde dienstregeling was volgens Mansveld voor de betrokken gemeenten en het ministerie “onacceptabel”, omdat eilandbewoners daardoor in de problemen zouden komen.

Minder veerboten zouden niet alleen de economie op het eiland raken, maar ook het onderwijs van kinderen en de toevoer van levensbehoeften zoals medicijnen.

Ingrijpend besluit

Mansveld schrijft dat het besluit voor haar ingrijpend was. Maar het was nodig om te kunnen garanderen dat de veerdienst van Doeksen "veilig, betrouwbaar, ongestoord, structureel en het hele jaar dekkend" kan blijven.

Doeksen heeft besloten de versobering van de dienstregeling niet door te zetten, ondanks dat dit tot verliezen zal leiden, meldt de staatssecretaris verder.

Doeksen bevestigde dinsdagmiddag dat de aangekondigde beperking van de winterdienstregeling wordt geschrapt. "Goed nieuws is ook dat hierdoor een aantal arbeidsplaatsen nu niet komt te vervallen", reageerde de rederij. "De winterdienstregeling zal nu als vanouds worden uitgevoerd en de nare gevolgen voor wie afhankelijk is van de veerdienst blijven achterwege", aldus Doeksen.

Wethouder opgelucht

"Wij zijn opgelucht. De winterdienstregeling gaf grote onrust op het eiland", reageerde wethouder Teun de Jong van de gemeente Terschelling. "We weten dat Doeksen na deze brief de versobering niet doorzet en dat wij weer een betrouwbare veerdienst hebben."

Directeur Erwin Rob van EVT noemde de Kamerbrief van Mansveld "heftig". Hij gaat met juristen bekijken welke stappen zijn bedrijf tegen de beslissing van de staatssecretaris kan nemen. Bij de EVT werken een kleine veertig mensen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl